Historia

viaalby var en hobbyverksamhet som startade upp 2014 för att göra hantverk. Vi som tillverkar produkterna är Lena Svensson och Olof Sigvardsson. viaalby har ingen längre historia bakom sig, utan vi jobbar för framtiden och försöker att skapa oss en historia för vår lilla verksamhet. Däremot jobbar vi i en miljö och atmosfär av gedigen och intressant historia. Vår verksamhet driver vi i den gamla smedjan i Alby.

Smedjan som vi tillverkar våra detaljer i är byggd i mitten på 1800-talet. Smedjan var först och främst till för byns bönder som kom för att sko sina hästar. Naturligtvis utvecklades smedjan med tiden och efter de smeder som verkade i den. Runt 1950 gjordes en stor förändring i smedjan. Järnet försvann och ett museum började byggas upp på av Erik Ström. Erik jobbade bland annat som auktionsutropare vilket gjorde att han hittade och ropade in intressanta föremål till ”Ströms Museum”. Ströms Museum blev ett känt begrepp på södra Öland och han hade öppet sommartid eller efter överenskommelse. Sakerna var så värdefulla att ett inbrott gjordes där och Erik var tvungen att sätta galler för fönstren. En del saker försvann men det mesta blev kvar som tur var.  Bland annat hade museet två JAG´s figurer i sin samling och dessa klarade sig från att bli stulna. Innan viaalby skulle ta över smedjan år 2014 så hölls en TV-inspelad auktion på sakerna som fanns i museet. Denna auktion leddes av Peder Lamm och hölls på Binga som ligger strax utanför Kalmar.

Utanför museet fanns en kiosk som drev av Eriks fru Gulli. I kiosken fanns det mesta såsom tidningar, glass och godis. Detta var en samlingsplats för sydöstra Ölands ungdomar. Kiosken stängdes i mitten av 80-talet. Idag brukar Hulterstads AIK kiosken som numera står på Kvarnvallen.

Idag har järnet kommit tillbaka till smedjan och även annat material som vi jobbar med. Det känns nästan som om vi har kommit tillbaka lite i tiden igen…

I slutet av 2020 gjorde vi om vår hobbyverksamhet till viaalby AB vilket innebär att vi kan utveckla viaalby ytterligare för framtiden. Vi kommer att bredda vårt företag med andra verksamheter än ”bara” hantverk. Det vi nu också erbjuder är tjänster i byggnadsvård och byggnadsarbeten samt konsultation och rådgivning framförallt kring inköp.

 

 

Klicka på bilden för annan visningsvy